Дорогі друзі!

Інтернет-ресурс, на якому ви перебуваєте, припинив свою роботу.

Представляємо Вам нову версію сайту Ковельської міської ради: https://kowelrada.gov.ua.

У День пам’яток історії та культури у Ковелі відбувся концерт духовної музики

У День пам’яток історії та культури у Ковелі відбувся концерт духовної музики

Учора в Ковелі Академічний камерний оркестр «Кантабіле» Волинської філармонії представив програму духовної музики. Колектив підготував її до Дня пам’яток історії та культури, який 22 роки поспіль відзначають в Україні.

Не випадково, що для концерту у нашому місті музиканти обрали римо-католицький костел святої Анни. Він є пам’яткою архітектури національного значення.

Це унікальний храм. Його 25 років тому перевезли із села Вишеньки Рожищенського району. Збудований у 1771 році, в 1847 р. пережив пожежу, згодом реставрований. За радянських часів перетворений на колгоспний молокозбиральний пункт. У 1994 було вирішено перевезти його до Ковеля. Роботи з відновлення тривали впродовж двох років.

12 жовтня 1996 року відбулося освячення оновленого костелу. У фундамент споруди заклали камінь, привезений з Єрусалиму. Наступного року в храмі встановили орган – дарунок німецької парафії м.Ліше. Це перший орган, який зазвучав на території Волині повоєнного часу в католицькому храмі. Найціннішою пам’яткою храму є відновлений бароковий вівтар XVIII століття.

Таких дерев’яних двовежевих костелів в Україні збереглося лише два. Один з них — у Ковелі.

У храмі музика звучала особливо піднесено. Оркестр обрав духовні твори західноєвропейських і українських композиторів різних століть від Йо́ганна Себастья́на Баха і Максима Березовського до Астора П’яццолли і Мирослава Скорика.

Міський голова Ігор Чайка подякував колективу, організаторам, настоятелю храму отцю Олександру за чудовий концерт: “Спасибі усім, у кого народилася така ідея, і, хто зміг втілити її в життя — поєднати велич цього храму з величчю класичної музики. Музики, яка стирає межі епох і торкається найтонших струн нашої душі. Такі події укріплюють наші серця, нашу віру”.

Ігор Чайка вручив Подяки людям, які безпосередньо були причетні до відновлення храму у Ковелі — Анатолію Семенюку, який в той час був міським головою, Сергію Панасюку — він працював головним архітектором.

Також відзнаку міського голови отримала Ніна Шидловська, людина, завдяки якій у костелі святої Анни звучить орган.

Концерт у Ковелі відбувся за підтримки депутата Волинської обласної ради Івана Смітюха.

Читайте також:

19 квітня 2021
Ковель VS Covid
Станом на 04.02.2022 
Захворіли за добу: 149
Одужали за добу: 81
Кількість хворих  в стац. МТМО: 45
Фотогалерея
Служба зайнятості
Посилання на сайти