Дорогі друзі!

Інтернет-ресурс, на якому ви перебуваєте, припинив свою роботу.

Представляємо Вам нову версію сайту Ковельської міської ради: https://kowelrada.gov.ua.

До людей – з душевною щедрістю

До людей – з душевною щедрістю

Важливу роль у житті одиноких громадян похилого віку та інвалідів міста Ковеля відіграє територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг). У співпраці з іншими соціальними установами , органами мі-сцевої влади та самоврядування, громадськими та благодійними організаціями терцентр постійно розширює спектр соціальних послуг і підвищує якість обслу-говування. Про результати цієї роботи хочу розповісти.
Як відомо, робота соціальних працівників та соціальних робітників по-требує повної самовіддачі та душевної щедрості. Наш колектив так і прагне пра-цювати.
На обліку в територіальному центрі перебуває 2356 громадян похилого віку та інвалідів. З початку цього року надано матеріальну допомогу 345 особам, натуральну допомогу отримали 324 чоловіки. Речі, що були у вжитку, отримали 274 особи, послуги з дрібного ремонту одягу - 613, перукарські послуги - 1520, медичні послуги – 234, довідкові та інформаційні – 4049.
Відділення соціальної допомоги вдома ( в. о. завідувача Катерина Ан-тонюк ) обслуговує 526 одиноких, одиноко проживаючих та інвалідів, з них - 37 чоловік отримують платні послуги.
Відділення надає такі соціально-побутові послуги:
- приготування їжі;
- придбання та доставка товарів з магазину або ринку, доставка газет, журна-лів, медикаментів;
- виклик лікаря, супровід у поліклініку, надання допомоги в проведенні пері-одичних медичних оглядів та госпіталізації, відвідування в лікарні;
- допомога в прибиранні приміщення, пранні білизни та прасуванні , дотри-манні особистої гігієни, виконання різних видів дрібних ремонтних робіт у приміщенні, ремонті одягу та взуття, забезпеченні паливом;
- оформлення документів на отримання субсидій на оплату житлово-
- комунальних послуг, на придбання твердого палива і скрапленого газу та
інших видів соціальної допомоги, внесення платежів;
- читання преси, написання листів;
- допомога в обробітку присадибних ділянок;
- оформлення документів на санаторно-курортне лікування, влаштування до будинку-інтернату чи стаціонарного відділення територіального центру, ге-ріатричного будинку-інтернату, пансіонату для ветеранів війни і праці, ін-ших соціальних закладів;
- сприяння у забезпеченні необхідними технічними та іншими засобами реа-білітації;
- інші соціальні послуги.
Завдяки співпраці терцентру з благодійним фондом « Патріот Волині» для соціальних робітників придбано 41 велосипед, господарчі сумки, дощові плащі, а за кошти установи – спецодяг, що дозволило покращити якість обслуго-вування.
Двадцять одиноких громадян похилого віку, інвалідів міста забезпечено безкоштовно дровами на зимовий період.
Терцентр спільно з міськрайонним центром зайнятості (директор Олена Комісарук – Марчак ) залучив до громадських робіт безробітних, які надали до-помогу нашим підопічним у веденні домашнього господарства та інших соціаль-них послуг.
У відділенні постійного ( тимчасового) проживання на 25 ліжко-місць ( завідувач Ніна Хільчук ) проживають 19 одиноких громадян похилого віку та ін-валідів. Приміщення забезпечено центральним тепло-, водопостачанням. Житлові кімнати та інші приміщення (харчоблок, пральня, санвузли) відремонтовані за єв-ростандартами. Підопічні отримують чотириразове харчування, спектр інших соціально-побутових, медичних послуг для осіб, що втратили здатність до само-обслуговування. Для них організовуємо різноманітні заходи до свят та знаменних дат.
Плідно працюють інші структурні підрозділи терцентру. Відділення організації надання адресної грошової та натуральної допомоги взяло на облік 648 осіб. З них - 345 чоловік отримали одноразову грошову допомогу, 324 - натура-льну допомогу.
У відділенні соціально-побутової адаптації 1157 осіб пенсійного віку отримують послуги :
- соціально-побутові – прибирання помешкань, косметичний ремонт житла, ре-монт побутової техніки, перукарські послуги, ремонт і пошиття одягу, тощо;
- соціально-педагогічні – організація дозвілля та відпочинку, Університет третьо-го віку;
- інформаційні – надання інформації, необхідної для вирішення складної життєвої ситуації, роз’яснення функцій тих чи інших організацій, служб, тощо.
Пенсійний вік – це новий етап життя, який люди зустрічають по-різному. І якщо в матеріальному та побутовому аспектах вони можуть розрахову-вати на допомогу держави, то в соціальному плані ще вчора активні члени суспі-льства часто залишаються на його узбіччі. Чим старшою стає людина, тим актуа-льнішою для неї стає ця проблема.
Донедавна в Україні система соціальної адаптації людей пенсійного віку була практично відсутня. Нині ж одним із позитивних прикладів роботи Ковель-ського тер центру з цією категорією населення є впровадження інноваційної мо-делі соціально-педагогічної послуги « Університет Ш віку».
Міська влада схвально оцінила добре починання, а рекомендована про-грама занять створює умови для спілкування, самореалізації та активної участі пенсіонерів у суспільному житті.
Літні люди здатні вчитися, розвивати вміння, набувати нових знань, ада-птувати їх до сучасних умов і вікових особливостей. Більше того, вони – свідки війни, голоду, революцій і політичних репресій – багато чому можуть навчити сучасне молоде покоління.
Успішно вирішувати завдання нам допомагають підтримка та взаєморо-зуміння управління праці та соціального захисту населення ( начальник Софія Са-галь), спільні дії з місцевими організаціями Товариства Червоного Хреста ( голова Людмила Стахорська ), радою ветеранів війни та праці ( голова Віталій Подолян-чук ).
Тож наша праця не залишається непоміченою. Всі, хто потребує допомоги, знають нашу адресу - вул. Нова,9. Колектив терцентру завжди оточить цих лю-дей турботою і душевним теплом.



Директор терцентру Клавдія Савчук


 

Читайте також:

26 листопада 2012
Ковель VS Covid
Станом на 04.02.2022 
Захворіли за добу: 149
Одужали за добу: 81
Кількість хворих  в стац. МТМО: 45
Фотогалерея
Служба зайнятості
Посилання на сайти