Дорогі друзі!

Інтернет-ресурс, на якому ви перебуваєте, припинив свою роботу.

Представляємо Вам нову версію сайту Ковельської міської ради: https://kowelrada.gov.ua.

Як правильно вибирати продукти харчування

Як правильно вибирати продукти харчування

Від правильного харчування залежить багато чого: здоров'я, краса, настрій, тривалість життя. Як навчитися з безлічі запропонованих товарів вибирати корисні та якісні?
Ні в якому разі не користуйтеся послугами невідомих осіб, які здійснюють торгівлю з рук у невстановлених місцях. Мова йде про осередки несанкціонованої торгівлі, тобто «стихійної» торгівлі, де купівля продуктів харчування (м’яса, птиці, риби, молока тощо) пов’язана з підвищеним ризиком для здоров’я і життя споживача.
Законодавство не передбачає захист прав споживачів при їх порушенні на «стихійних ринках». Рекомендуємо завжди користуватись стаціонарною мережею.
Вибираючи продукти харчування, слід звернути увагу на зовнішній вигляд товару, наявність інформації про виробника, склад продукту, умови зберігання, дату виготовлення, перевірити термін придатності.
Буває й так, що термін придатності на момент покупки ще не пройшов, але закінчується у найближчий день. У цьому випадку краще вибирати товар з деяким запасом терміну придатності. Це важливо у тих випадках, коли купує споживач продукти на декілька днів.
Окрім терміну придатності необхідно звернути увагу на цілісність упаковки товару. Якщо вона порушена, краще не купувати. При покупці імпортних продуктів зверніть увагу на наявність інформації на українській чи російській мові. Закон забороняє реалізацію таких товарів без надання інформації на доступній для споживача мові.
Нагадуємо, суб'єкти господарювання зобов'язані видати покупцю розрахунковий документ (чек).
Відповідно до п.8 ст.8 Закону України «Про захист прав споживачів» у разі придбання споживачем продовольчих товарів неналежної якості продавець зобов'язаний замінити їх на товари належної якості або повернути споживачеві сплачені ним гроші, якщо недоліки виявлено у межах строку придатності та за наявністю розрахункового документу.
Повідомляємо, що відповідно до ст. 26 Закону України «Про захист прав споживачів» повноваженнями проводити перевірки щодо дотримання законодавства про захист прав споживачів наділені спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері захисту прав та інтересів і його територіальні органи. Таким органом у Волинській області є Інспекція з питань захисту прав споживачів (43016, м. Луцьк, вул. Ковельська, 8), тел. 72-62-33.
Радимо громадянам, у разі виявлення порушень правил торгівлі продовольчими товарами, наявності фактів продажу неякісної продукції, письмово звертатися до органів державного нагляду (контролю). Це дасть можливість здійснити перевірку фактів, викладених у зверненні, без попередження суб'єкта господарювання про проведення перевірки.
Споживачі повинні пам’ятати, у них є права, вони гарантовані Законом України «Про захист прав споживачів». Тож користуйтеся ними!

Лілія Барна,
начальник відділу торгівлі,
побуту та захисту прав споживачів
виконавчого комітету міської ради  

Читайте також:

29 березня 2013
Ковель VS Covid
Станом на 04.02.2022 
Захворіли за добу: 149
Одужали за добу: 81
Кількість хворих  в стац. МТМО: 45
Фотогалерея
Служба зайнятості
Посилання на сайти