Дорогі друзі!

Інтернет-ресурс, на якому ви перебуваєте, припинив свою роботу.

Представляємо Вам нову версію сайту Ковельської міської ради: https://kowelrada.gov.ua.

Депутати міської ради звернулися до Президента України

Депутати міської ради звернулися до Президента України

Враховуючи численні звернення батьків, учнів та працівників шкіл естетичного виховання міста Ковеля, заступник міського голови Ігор Прокопів ініціював звернення до Президента України Віктора Януковича про забезпечення належного функціонування шкіл естетичного виховання. На 37-ій сесії міської ради депутати прийняли відповідне рішення.

У зверненні йдеться:

Шановний Вікторе Федоровичу!

Ми, депутати Ковельської міської ради, звертаємось до Вас як до Гаранта конституційного права громадян України та як до найвищого державного діяча нашої країни.
Ми щиро вітаємо і всіляко підтримуємо оголошення Вами 2013 року «Роком дитячої творчості в Україні». Однак, зважаючи на численні звернення батьків, учнів та працівників шкіл естетичного виховання нашого міста, ми не можемо залишатись осторонь деяких проблем з фінансування галузі культури і, зокрема, початкової мистецької освіти. Ми надзвичайно стривожені пропозиціями Міністерства фінансів України від 28.01.2013 № 31-05030-10-5/2514 до Міністерства культури України на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 11. 01. 2013 № 187/1/1-13, у яких зокрема зазначено таке:
- встановлення економічно обґрунтованої, на рівні, не нижчому за собівартість, плати за навчання дітей в школах естетичного виховання;
- оптимізація загальної кількості годин навчальних планів в школах естетичного виховання з метою зменшення їх кількості;
- та інші.
Разом з пропозиціями Мінфіном надано перелік законодавчих актів і постанов Кабміну, які, на їх погляд, «потребують змін». Їх запровадження може призвести до фатальних наслідків для усієї системи початкової мистецької освіти, яка, до речі, була і є найкращою системою навчання у всьому світі і привести цю систему до повної руйнації або й навіть зовсім її знищити. Скоротити навчальні плани (кількість годин навчання з різних мистецьких предметів ) і перевести їх на повну батьківську оплату означає не тільки обмежити можливість дитини всебічно і творчо розвиватись, а також позбавить дітей цих навчальних годин, бо батьки не будуть спроможні «купити» навчання. Плата за навчання у мистецьких закладах, яка пропонується є неприпустимою сумою для середньостатистичної сім’ї. Таким чином, надзвичайно дорогу мистецьку освіту зможуть дозволити собі тільки родини з великим матеріальним достатком.
А інші категорії дітей за даними пропозиціями Мінфіну зовсім залишаються за межами будь-якого естетичного розвитку, що є прямим порушенням конституційних прав громадян України.
Щороку здобуття професійної мистецької освіти після закінчення початкової ланки продовжують більше 10 % випускників шкіл естетичного виховання, а це підготовлені фахівці, всебічно виховані на кращих зразках світового мистецтва, носії культурних надбань нашого народу, розповсюджувачі українських традицій, саме той прошарок населення, який формує здорову, освічену, високорозвинену націю. Ми з Вами, шановний пане Президенте, не можемо допустити, щоб наші діти були позбавлені права навчатись за доступними цінами і виховувались без повноцінного мистецького розвитку.
Позбавлення дітей України можливості навчатись за невелику батьківську плату та за повноцінними навчальними планами, тобто закрити фінансування мистецької освіти з бюджету, є бомбою сповільненої дії! Тисячі дітей, які сьогодні навчаються у початковій ланці мистецької освіти, завтра підуть на вулицю, будуть бездумно «вбивати» час, припинять будь-яке моральне зростання. Серед тисяч дітей і підлітків, які навчаються у мистецьких закладах нема таких, які б перебували на обліку в дитячій кімнаті міліції.
А що буде завтра? Міністерство фінансів не може знайти бюджетні кошти на фінансування шкіл, бібліотек, а на утримання виправних колоній для неповнолітніх правопорушників бюджетні кошти знайдуться? Водночас із цим величезна армія безробітних вчителів опиниться на біржі праці, що з новою силою навантажить бюджет України. Це як треба не любити свій народ, не думати про майбутнє країни, щоб надати такі пропозиції, впровадження яких разом знищує багаторічні надбання усієї ланки культури та мистецтва. Вже за декілька років держава різко відчує брак громадян суспільства, які спроможні адекватно реагувати на події чи вимоги часу, людей, які є носіями культурної спадщини не тільки України, а й світу в цілому.
Висловлюємо щиру надію на Вас, шановний пане Президенте, як на громадянина своєї держави, який вболіває за її майбутнє. Сподіваємося на Ваш високий авторитет і дієвий загальний вплив на ситуацію в країні. Віримо, що Ви не залишите підняте питання напризволяще і не допустите порушення положень Конституції України, які регулюють права громадян нашої держави.


Прийнято на 37-ій сесії міської
ради 25.04. 2013 року

 

Читайте також:

26 квітня 2013
Ковель VS Covid
Станом на 04.02.2022 
Захворіли за добу: 149
Одужали за добу: 81
Кількість хворих  в стац. МТМО: 45
Фотогалерея
Служба зайнятості
Посилання на сайти