Дорогі друзі!

Інтернет-ресурс, на якому ви перебуваєте, припинив свою роботу.

Представляємо Вам нову версію сайту Ковельської міської ради: https://kowelrada.gov.ua.

Насильство в сім'ї: куди звернутися за допомогою і корисні поради

Насильство в сім'ї: куди звернутися за допомогою і корисні поради

Насильство в сім’ї — це будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім’ї по відношенню до іншого, якщо вони порушують конституційні права і свободи  людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров’ю. Отже, жертвою домашнього насильства може стати будь-хто: жінка, яку постійно лає і б’є  чоловік, дівчинка-підліток, що страждає від сексуальних переслідувань свого вітчима, хлопчик, якого лупцює мати-алкоголічка, старенька бабуся, яку ненавидять власні діти...
Люди часто не усвідомлюють, що насильство — це не тільки побиття, а й постійне приниження, образи, лайки. Нерідко скривджені вважають, що така їхня доля і вони мусять терпіти. Таку позицію займати не варто, бо зазвичай кривдники не відразу вдаються до фізичних засобів впливу на жертву, однак, не зітнувшись із опором, натомість відчувши вседозволеність, переходять від словесної критики до фізичної наруги.
Досить багато людей, над якими чинять насильство, не наважуються йому протистояти. Тим часом законодавство гарантує кожній особистості широкі права та свободи та захист. Закон «Про попередження насильства в сім’ї» передбачає і покарання осіб, які чинять насильство в сім’ї, і  надання допомоги потерпілим.
Хто відповідає за здійснення заходів з попередження насильства в сім'ї?
Це - дільничний інспектор поліції, кримінальна поліція у справах дітей;
служба у справах дітей (якщо особа, над якою вчинили насильство, не досягла 18 років); центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.
   Підставою для ухвалення заходів з попередження насильства в сім'ї  є
виявлене жертвою  (членом сім'ї, стосовно якого існує загроза насильства) бажання отримати захист у випадку, якщо повідомлення або заява надійшли від потерпілого особисто. Якщо це стосується неповнолітнього або недієздатного члена сім'ї — достатньо повідомлення. Така інформація може надійти від будь-якої особи або організації.
Заяви, повідомлення , приймаються відповідними органами та структурами за місцем проживання потерпілого.
 
За консультацією з цих питань можна звернутись у Ковельський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: місто Ковель, вулиця Незалежності, 73,каб.120,каб.218.
Його діяльність спрямована, перш за все, на здійснення просвітницької та роз'яснювальної роботи ї (інформування про Закон, встановлену законодавством відповідальність, органи, установи та організації, які надають ту чи іншу допомогу потерпілим від насильства в родині). Здійснюється виявлення кризових родин, сімей з дітьми та організовується соціальний супровід з метою збереження цілісності сім'ї, створення умов для належного їх функціонування. 
До співпраці залучаються кваліфіковані фахівці: юристи, психологи, медичні працівники. Проводяться тематичні виїзні лекторії.

Корисні поради для всіх, хто став жертвою або свідком домашнього насильства.
• Передусім варто пам’ятати народну мудрість: «Хто сам себе береже, того й лихо оминає». Не треба заплющувати очі на реальні факти і вмовляти себе не звертати уваги на насильство. Якщо ви зіткнулися з першими (ще «легкими») його проявами, подумайте про власну безпеку та безпеку своїх дітей — уявіть найгірший розвиток подій і подумайте про ваші дії в таких неприємних ситуаціях.
• Тримайте під рукою номери телефонів поліції. Варто, щоб їх також знали ваші діти. Якщо виникне потреба, не вагаючись телефонуйте до  відділу  поліції за номером “102” і вимагайте термінового втручання. По приїзді працівників детально опишіть усе, що сталося, покажіть ваші тілесні ушкодження, а також домашні речі, які побив чи поламав кривдник.
• Якщо вам завдано тілесних ушкоджень, обов’язково зверніться до медичних закладів. Ви не лише пройдете лікування, а й отримаєте медичні висновки, які є вагомим доказом у суді.
• Найбільше виваженим виходом з деяких ситуацій є втеча. Але цей крок належить ретельно підготувати. Варто заздалегідь зібрати невеличку валізу з найбільш потрібними речами: одягом для себе та дітей, грошима, ліками, ключами від дому, офісу тощо, особистими документами (паспорт, свідоцтво про народження дитини), документами, які підтверджують ваші права власності на житло, машину і т. ін. Обов’язково запишіть і запам’ятайте адреси та номери телефонів установ, до яких ви плануєте звернутися по допомогу. Крім того, наперед обдумайте маршрут вашої втечі й визначте декілька (не одне!) місць, де ви могли б сховатися, якщо залишите дім.
• Якщо близькі люди готові вам допомогти в боротьбі з домашнім насильством, домовтеся з ними про спільні дії в гострій ситуації. Йдеться, зокрема, про дзвінок до поліції, тимчасовий притулок для вас та ваших дітей або схованку для потрібних вам речей.
• Пам’ятайте: насильство часто стає ще брутальнішим, коли кривдник довідується про бажання жертви припинити з ним стосунки. Якщо ви зважилися на таке, будьте готові захищати свої права та права ваших дітей. Заздалегідь обміркуйте можливі варіанти вирішення таких важливих питань, як поділ майна, стягнення аліментів, визначення місця проживання дітей.
• Подумайте про те, як обмежити ваше спілкування з кривдником після розлучення і вберегти від нього ваших дітей. Наприклад, попросіть  колег по роботі з’ясовувати, хто вам телефонує, повідомте працівникам дитячої установи, хто має право забирати ваших дітей додому, ходіть до інших крамниць тощо.



Ковельський міський центр
соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

 

Читайте також:

20 вересня 2017
Ковель VS Covid
Станом на 04.02.2022 
Захворіли за добу: 149
Одужали за добу: 81
Кількість хворих  в стац. МТМО: 45
Фотогалерея
Служба зайнятості
Посилання на сайти