Дорогі друзі!

Інтернет-ресурс, на якому ви перебуваєте, припинив свою роботу.

Представляємо Вам нову версію сайту Ковельської міської ради: https://kowelrada.gov.ua.

Госпітальний округ: діалог, аби не різати «по-живому»

Госпітальний округ: діалог, аби не різати «по-живому»

У четвер, 2 листопада, на базі Ковельського міськрайонного територіального медичного об'єднання під егідою Ковельського міського голови Олега Кіндера та начальника Управління охорони здоров'я Волинської обласної державної адміністрації Ігоря Ващенюка за участю керівників лікувально-профілактичних закладів, які в межах утвореного Ковельського госпітального округу надають вторинну (спеціалізовану) медичну допомогу: Олега Самчука – головного лікаря Ковельського міськрайонного територіального медичного об'єднання, Володимира Дибеля – генерального директора Територіального медичного об’єднання Любомльського та Шацького районів, Михайла Бегаля – головного лікаря Ратнівської ЦРЛ, Людмили Потягайло – головного лікаря Камінь-Каширської ЦРЛ, Богдана Іваніва – головного лікаря Любешівської ЦРЛ, Петра Мельничука – головного лікаря Турійської ЦРЛ, Тетяни Свіржевської – головного лікаря Старовижівської ЦРЛ, відбулася нарада-«круглий стіл» на тему «Ковельський госпітальний округ: проблеми становлення та перспективи розвитку».

Учасниками представницького зібрання також були: Ігор Прокопів – заступник Ковельського міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, Валентина Романчук – начальник фінансового управління Виконавчого комітету Ковельської міської ради, Лідія Жолінська – начальник відділу охорони здоров'я Виконавчого комітету Ковельської міської ради, Марія Гогоша – завідувач відділу аналітичної обробки інформації акредитації та ліцензування Волинського обласного інформаційно-аналітичного центру медичної статистики, Людмила Івахнюк – заступник головного лікаря Ковельського МТМО  з медичної частини, Валентина Корецька – заступник головного лікаря Ковельського МТМО з економічних питань, Сергій Товкач – голова профспілкової організації працівників охорони здоров'я Ковельського МТМО.

У своєму вступному слові Ковельський міський голова Олег Кіндер детально охарактеризував стан справ по формуванню Госпітальної ради – дорадчого органу, що створюється учасниками госпітального округу для визначення проблемних питань, координації дій, розробки пропозицій та рекомендацій щодо реалізації на рівні госпітального округу державної політики у сфері охорони здоров'я, а також щодо організації та фінансування медичної допомоги в госпітальному окрузі.

– На моє переконання, реформування медицини має здійснюватися фаховими спеціалістами-медиками, –  наголосив Олег Олексійович. –  Власне, як ви – практики, організатори охорони здоров'я сторін-учасників новоствореного госпітального округу, плануєте за допомогою органів влади втілювати в життя оці медичні реформи, такий результат і отримають наші громади.

Олег Кіндер повідомив, чому своїм розпорядженням створив робочу групу, котра, як наслідок, підготувала рішення Ковельської міської ради – ініціювавши створення Госпітальної ради: на підставі Примірного положення про госпітальний округ Госпітальна рада утворюється за ініціативою, з-поміж іншого, одного з учасників госпітального округу, а її організаційне забезпечення діяльності забезпечує виконавчий орган ради адміністративного центру, визначеного за назвою госпітального округу.

– Перший крок на виконання нормативних актів Ковельська міська рада зробила – своїх представників до складу Госпітальної ради делегувала. При цьому, на моє переконання, представниками в цьому дорадчому органі мають бути саме медики! Політики повинні бути на «задньому плані», - саме з таких міркувань, на погляд керівника ковельської громади, формувався склад ковельського представництва. – Однак, з чим ми зіткнулися в сесійній залі – політика! «Політика, політика, політика…» - для мене не зовсім було приємно, коли були заяви від певних політичних сил, що в раді госпітального округу мають бути представники політичних сил. Мовляв, для чого політики – для того, щоб «відстоювати інтереси» і для того, аби «допомагати медицині»? Я, абсолютно, таку позицію не займаю. І це озвучував на сесії: в Госпітальній раді мають бути, в першу чергу, медики. Даруйте, але обранці громади і я, в тому числі, маємо й так усі повноваження для розвитку медичної галузі та спрямування коштів для її потреб.
Шановні головні лікарі, можливо у вас інша є думка? Ви, в своєму професійному середовищі приймете рішення. Однак, наголошую, це – повноваження ваших рад, як і те, хто буде в Госпітальній раді.
Я не хотів би, щоб цей дорадчий орган перетворився в «говорильню» тих, хто вміє і любить говорити, не маючи до медицини жодного відношення.
Дякую усім присутнім за участь у засіданні – цьому дружньому заході, мета якого допомогти як медичній спільноті, так і місцевим радам зробити перший крок – делегувати своїх представників до Госпітальної ради Ковельського госпітального округу.

Модератор «круглого столу», начальник Управління охорони здоров'я Волинської обласної державної адміністрації Ігор Ващенюк, продовжуючи хід наради заявив, що сьогоднішня зустріч є «першою точкою» подальшої співпраці громад в межах Ковельського госпітального округу.

– Тут гарячку гнати не потрібно! – акцентував увагу учасників Ігор Степанович. – Треба робити виважені кроки. Для чого ми зібралися? Щоби оті речі і проблеми про які говорите, ви могли відстоювати. Сьогодні – головна ціль, аби ви працювали зі своїми органами місцевими, щоб сформувати адекватні госпітальні ради, щоб там не була «говорильня»!
 

З останніми новинками владної нормотворчості щодо функціонування госпітальних округів та їх рад в ході реформ гостей міста Ковеля ознайомила завідувач «аналітичного» відділу ВОІАЦ Марія Гогоша.

Головний медик Волині на зауваження стосовно недосконалості нормативної бази медичних реформ закликав присутніх зважено реагувати на анонсовані новації в галузі.

–    Напевно, будуть зміни, - продовжив свій виступ Ігор Ващенюк. - 100% будуть, бо вони [реформи] занадто серйозні. Це - ніби «по-живому» різати, якщо так піде.

В ході «круглого столу» його учасники обмінялися думками, висловили свої бачення тих чи інших «вузьких» місць практичної організації місцевої медицини, яких, на жаль, не бачать «теоретики» з Києва. У фокусі діалогу головних лікарів в контексті реформування були кадрові питання, проблеми міжбюджетних стосунків, охоплених госпітальним округом адміністративно-територіальних одиниць, недоліки логістики та транспортного сполучення між закладами охорони здоров’я тощо.

За підсумками госпітального «консиліуму» Володимир Дибель та Михайло Бегаль, як депутати Волинської обласної ради, рекомендували Ігорю Ващенюку узагальнити результати конструктивної бесіди і, при потребі, винести проблемні питання на розгляд постійної комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства цього представницького органу краю.

Довідково: того ж дня, 2 листопада, в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна» заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк заявив, що медичну реформу не запустять з 1 січня 2018 року.

«Всі очікують, що вона почнеться з 1 січня, але технічно це неможливо зробити... У нас була стратегія, що закон потрібно прийняти до кінця весни, потім до кінця літа. Всі ці наші заклики будувалися на планах почати активні зміни з 1 січня, але вийшло, що закон буде підписаний майже в грудні. Тобто, навіть якщо б ми захотіли запуститися з 1 січня, це не вийде, або ми скомпрометуємо реформу», - сказав Ковтонюк.

Крім того, заступник міністра охорони здоров’я заявив, що зрозуміти, провалилася медична реформа чи ні, можна буде в кінці 2018 року.


Прес-служба Ковельського МТМО

 

Читайте також:

03 листопада 2017
Ковель VS Covid
Станом на 04.02.2022 
Захворіли за добу: 149
Одужали за добу: 81
Кількість хворих  в стац. МТМО: 45
Фотогалерея
Служба зайнятості
Посилання на сайти