Дорогі друзі!

Інтернет-ресурс, на якому ви перебуваєте, припинив свою роботу.

Представляємо Вам нову версію сайту Ковельської міської ради: https://kowelrada.gov.ua.

Безпомилково сформована звітність – запорука правильно розрахованої пенсії та інших соціальних виплат

Безпомилково сформована звітність – запорука правильно розрахованої пенсії та інших соціальних виплат

Згідно Закону України №2464-IV «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» для призначення чи перерахунку пенсії використовуються відомості «Облікової картки застрахованої особи», починаючи з липня 2000 року. До картки вносяться дані про офіційне місце роботи особи, дата прийому та звільнення, заробітна плата, страховий стаж та відомості про роботу на пільгових підставах.

Інформація до облікових карток надходить із щомісячної звітності роботодавців та з річної звітності фізичних осіб-підприємців. І саме від того, наскільки правильно вона сформована, залежить достовірність відомостей про застрахованих осіб, що використовуються не тільки для пенсії, а також для інших соціальних виплат. Тому дуже важливо не припускатися помилок у звітності, а також правильно і вчасно проводити їх виправлення.

Наказом Міністерства фінансів України №441 від 11.04.2016 року «Про внесення змін до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» визначено порядок виправлення помилок у «Звіті про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів».

Якщо помилки у звіті Д4 виявлено, коли термін подання звіту не минув, то можна його повторно сформувати — останній звіт вважатиметься чинним. При цьому необхідно пам’ятати, що не можна подавати тільки окремі таблиці з виправленими даними за поточний звітний період, тоді увесь звіт вважатиметься відсутнім.
Якщо ж строк подання звіту минув, виправлення потрібно проводити залежно від виду помилки.

У разі, якщо страхувальник взагалі не подав звіту, або звіт надійшов із помилкою завантаження (що вважається неподаним звітом), за попередній звітний період, то в поточному звітному місяці не допускається відображення сум нарахованого ЄСВ застрахованим особам за попередній звітний період. Відповідно – застраховані особи втрачають місяць страхового стажу та заробіток.

Також важливе значення для зарахування стажу має відображення в звітності початку та закінчення трудових відносин роботодавця із працівником, періоди декретних лікарняних та перебування у відпустці по догляду за дитиною. Оскільки ці умови відіграють важливу роль при визначенні необхідності проведення доплати до мінімального ЄСВ.

При уважному складанні звітності роботодавець уникає проблем і для себе, і для працівників. Помилки в персональних даних застрахованих осіб можуть вплинути на пенсійний стаж і розмір пенсії працівника, тому не варто зволікати із виправленням виявлених помилок у звітності.

Ковельським об’єднаним управлінням Пенсійного фонду України розроблено чіткий порядок дій страхувальника у разі виявлення ним тих чи інших типів помилок та порядок їх корегування, тому радимо завчасно за роз’ясненнями звертатись до фахівців управління за адресою: м. Ковель, вул. Незалежності, буд.101, 2-й поверх, каб.1,2, або за телефонами – 5-28-21 та 5-12-29.

Н.Войтюк,
начальник відділу адміністрування,
супроводження інформаційних систем,
електронних реєстрів та захисту інформації Ковельського об’єднаного управління Пенсійного фонду України




 

Читайте також:

14 листопада 2017
Ковель VS Covid
Станом на 04.02.2022 
Захворіли за добу: 149
Одужали за добу: 81
Кількість хворих  в стац. МТМО: 45
Фотогалерея
Служба зайнятості
Посилання на сайти