Дорогі друзі!

Інтернет-ресурс, на якому ви перебуваєте, припинив свою роботу.

Представляємо Вам нову версію сайту Ковельської міської ради: https://kowelrada.gov.ua.

Чи можна повернути в аптеку медичні вироби належної якості

Чи можна повернути в аптеку медичні вироби належної якості

До мене, як до спеціаліста з захисту прав споживачів, неодноразово звертаються ковельчани із проблемою щодо  повернення протягом чотирнадцяти днів після придбання тонометрів за умови, що техніка без поломок і просто не «підійшла». Тобто мова йде про медичні вироби належної якості. 
Тонометр (також сфігмоманометр, тонометр для визначення рівня артеріального тиску, тонометр медичний, монітор артеріального тиску, апарат Ріварочі) – медичний прилад для здійснення вимірювань артеріального тиску – тиску крові, що подається серцем в артерії.
 
На сьогодні пунктом 16 Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, затвердженим наказом МОЗ від 19.07.2005 р. № 360, лікарські засоби та вироби медичного призначення належної якості, відпущені з аптек та їх структурних підрозділів, поверненню не підлягають, про що є оголошення в залі обслуговування аптек.
 
Однак, враховуючи принцип верховенства права, можливе застосування Закону України «Про захист прав споживачів», де п. 1 ст. 9, споживач має право обміняти непродовольчий товар належної якості на аналогічний у продавця, в якого він був придбаний, якщо товар не задовольнив його за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром або з інших причин не може бути ним використаний за призначенням. 
 
Споживач має право на обмін товару належної якості протягом чотирнадцяти днів, не рахуючи дня купівлі, якщо триваліший строк не оголошений продавцем. Обмін товару належної якості провадиться, якщо він не використовувався і якщо збережено його товарний вигляд, споживчі властивості, пломби, ярлики, а також розрахунковий документ, виданий споживачеві разом з проданим товаром. 
 
Перелік товарів, що не підлягають обміну (поверненню), затверджено постановою Кабінету Міністрів України №172 від 19.03.1994 р. Дійсно, у зазначеному переліку, є лікарські засоби, але немає медичної техніки.
 
А тому, якщо запастися терпінням і наполегливістю, то повернення можливе.
 
Лілія Барна, заступник начальника відділу економічного розвитку та торгівлі

Читайте також:

15 вересня 2020
Ковель VS Covid
Станом на 04.02.2022 
Захворіли за добу: 149
Одужали за добу: 81
Кількість хворих  в стац. МТМО: 45
Фотогалерея
Служба зайнятості
Посилання на сайти